امام زین العابدین علیه‌السلام پس از شهادت پدر ارجمندش امام حسین علیه‌السلام به مقام امامت نایل آمد و به مدت ۳۵ سال عهده‌دار مقام عظیم ولایت و امامت شیعیان بود. در ادامه به بررسی ادله موجود در مورد امامت آن حضرت می پردازیم.

دلایل امامت علیّ بن الحسین (علیه السلام) کدام است؟

دلایل متعددی بر امامت آن حضرت می توان ارائه داد:

1-تصریح پیامبراکرم (صلوه الله علیه)

جابربن عبدالله انصاری روایت کرده است: من در حضور رسول‏ خدا (صلوه الله علیه) بودم در حالی که حسین بن علی (علیه السلام) در دامان آن حضرت نشسته بود و پیامبر(صلوه الله علیه) او را نوازش می ‏داد. در این میان پیامبر(صلوه الله علیه) رو به جانب من کرد و فرمود: ای جابر فرزندم حسین(علیه السلام) در آینده پسری خواهد داشت که نامش را علی می‏ نهند و چون روز قیامت شود منادی حق از عرش ندا دهد: سید‏العابدین بپا خیزد! در این هنگام علیّ بن الحسین وارد محشر می‏شود.

2- حدیث لوح

حدیث دیگری نیز توسّط جابرین عبدالله نقل شده است که به‏ عنوان حدیث لوح مشهور می‏باشد. مضمون آن حدیث چنین است:

امام صادق«علیه السلام» می‏فرماید: پدرم باقر العلوم به جابربن عبدالله فرمود با تو کاری دارم و دوستدارم در جایی که غریبه‏ ای نباشد با تو سخن بگویم. سپس امام باقر«علیه السلام» به جابر فرمود: می‏خواهم چیزی درباره لوح بدانم؛ آن لوحی که در دست مادرم فاطمه(س) است را دیده ‏ای؟

جابر گفت: به خدا سوگند خدمت فاطمه دختر رسول ‏خدا آنچه در دست دارید چیست؟ فاطمه(ُس)فرمود: این لوحی است که از جانب خداوند به پدرم هدیه شده است و در آن نام پدر، شوهر و نام فرزندانم که اوصیای ایشانند یاد شده است. من از آن بانوی بزرگوار خواستم تا لوح را به من بسپارد تا از آن نسخه‏ ای بردارم و ایشان در خواست مرا پذیرفت و من هم نسخه‏ ای از آن برداشتم.

امام باقر«علیه السلام» به جابر اظهار آمادگی کرد و به خانه رفت و آن نسخه را به همراه آورد. امام باقر«علیه السلام» می‏خواند و او را از روی نوشته خودش خط می‏برد. مطالب نوشته شده در آن لوح، چنین بود:

به‏ نام خداوند رحمان و رحیم، این کتابی است از خداوند عزیز و آگاه که به ‏وسیله‏ ی جبریل برحضرت محمّد«علیه السلام» خاتم پیامبران نازل شده است… ای محمّد من تو را بر همه انبیا برترین بخشیدم و اوصیا تو را بر همه اوصیا فضیلت دادم، حسن را پس از سپری شدن دوران پدرش علی بن ابی‏طالب مخزن علم خویش قرار دادم و حسین بهترین اولاد نسل‏ های نخستین و آخرین است و امامت درخاندان اوست. و پس از وی علی، زین‏ العابدین خواهد بود و…

3- تصریح امام علیّ بن ابی‏طالب«علیه السلام»

جابربن عبدالله نیز می‏گوید: هنگامی که دختر فرمانروای ساسانی – شهر بانو – به همسری حسین بن علی«علیه السلام» در آمد، امیر المؤمنین«علیه السلام» به فرزندش حسین«علیه السلام» فرمود:

از این بانو، فرزندی نصیب تو خواهد شد که همانندش بر پهنه زمین نخواهد بود. آن گاه علیّ بن الحسین«علیه السلام» از آن بانو تولّد یافت.

4- تصریح امام حسین بن علی«علیه السلام»

امام باقر«علیه السلام» می‏فرماید: زمانی که حسین بن علی«علیه السلام» در کوران مسایل عاشورا قرار گرفت، دختر بزرگ خویش – فاطمه – را فرا خواند و نوشته پیچیده شده ‏ای را به وی سپرد به گونه ‏ای که دیگران شاهد آن صحنه بودند – در این ساعت علیّ بن الحسین آن چنان بیمار بود که همگان او را محتضر می‏ پنداشتند – فاطمه پس از آن وقایع، وصایای پدر را به علی‏ بن ‏الحسین«علیه السلام» رسانید  و آن نوشته اکنون نزد ماست.

راوی حدیث می‏گوید: من از امام باقر«علیه السلام» پرسیدم در آن کتاب چه چیزی نوشته است؟

امام باقر«علیه السلام» فرمود: آنچه به آن مردم به آن نیازمندند، سوگند به خدا در آن کتاب همه حدود و قوانین ثبت است، حتّی جریمه خراش وارد ساختن به دیگران.

منبع: کتاب «نماز در آموزه های امام سجاد«علیه السلام»» نوشته: احمدرضا باوقار

پاسخ دادن

دیدگاه خود را وارد کنید
لطفا نام خود را وارد کنید